Lemmikkieläimien vakuutukset

Hyötyeläimet, kuten hevoset, ponit, siat ja kanat, sekä ankat ja sorsat eivät ole seuraeläimiin rinnastettavia, vaikka niiden vakuuttaminen useimmissa yhtiöissä onkin mahdollista esimerkiksi maatilavakuutuksen yhteydessä. Esimerkiksi Pohjantähti myöntää myös erillisiä hevosvakuutuksia ja sikiövakuutuksia syntymättömille varsoille. Lähitapiola puolestaan vakuuttaa hevosia lukuun ottamatta myös esimerkiksi minipossut, fretit, kesäkanat ja kukon. Myös Fenniasta voi saada vakuutuksen eksoottisimmille seuraeläimille, kuten chinchilloille, freteille, kaneille, papukaijoille, käärmeille, minipossuille, alpakoille tai laamoille.

Eläinlääkärikuluvakuutusten valittavissa vakuutusmäärissä ja omavastuissa on yhtiökohtaisia eroja. Yleensä eläinvakuutus otetaan sairauden ja tapaturman, kuoleman, katoamisen, sekä eläimen aiheuttamien vastuuvahinkojen osalta. Laajoista kotivakuutuksista voidaan korvata äkillisiä ja ennalta-arvaamattomia eläinten aiheuttamia vahinkoja. Eläimelle luonnollisen käyttäytymisen aiheuttamat vahingot eivät ole ennalta arvaamattomia ja siten niitä ei korvata kotivakuutuksesta. Eläinvastuuvakuutus, jonka voi liittää eläinvakuutukseen, korvaa puolestaan ulkopuolisille aiheutettuja vahinkoja tilanteissa, joissa eläimen omistaja, hallussapitäjä tai hoitaja on lain mukaan vahingosta korvausvastuussa. Useilla yhtiöillä lemmikkieläimen hoitoturvaan sisältyy sairauden tai tapaturman johdosta aiheutuneet fysioterapiakulut.

Eläinvakuutuksen hinnoissa on yhtiökohtaisia eroja. Yleisesti hinnoitteluun vaikuttavat esimerkiksi lemmikin ikä, rotu, valittu vakuutusmäärä, valittu turvalaajuus, sekä valittu omavastuu. Valittu enimmäiskorvausmäärä voi olla joko vakuutuskausi- tai sairaus / tapaturmakohtainen vakuutusyhtiöstä riippuen. Myös valittu omavastuu voi olla vakuutusyhtiöstä riippuen joko vakuutuskausi- tai sairaus / tapaturmakohtainen. Eläimen menettäminen voi tulla korvattavaksi useiden vakuutusyhtiöiden kotivakuutuksesta, esimerkiksi Pohjola ei tarjoa erillistä vakuutusturvaa eksoottisimmille eläimille, mutta eläimen menetys voi tulla korvattavaksi Pohjolan omakotivakuutuksesta 1500 euroon saakka.

Osa vakuutusyhtiöistä, kuten Fennia ja Pohjantähti edellyttävät kotivakuutuksen yhtiöstään, jotta voivat myöntää eläinvakuutuksen. Myös suorakorvauspalvelut ovat useilla yhtiöillä yhteistyöklinikoiden käytössä. Agriasta on mahdollisuus saada vakuutus koirille, kissoille, kaneille, freteille, linnuille, jyrsijöille, matelijoille, sekä minipossuille, siileille ja muille lemmikeille. Yleisimpinä rajoitusehtoina lemmikkieläinvakuutuksissa ovat maitohampaiden poisto, ennaltaehkäisevät toimenpiteet, kuten rokotukset ja terveystarkastukset. Agriassa mikäli koiravakuutus on otettu koiralle, ennen kuin pentu täyttää 4 kuukautta, Agrian koiravakuutus korvaa ehtojen mukaisesti myös nivelsairauksien hoitoa, irtoamattomien maitohampaiden poistoa ja piileviä vikoja.

Lähteet: Fine. Vakuutus- ja rahoitusneuvonta. https://www.fine.fi/oppaat/julkaisu/seuraelainten-vakuutusopas-kissan-koiran-ja-muiden-lemmikkielainten-vakuuttaminen.html

Agria: https://www.agria.fi/pienlemmikit/pienlemmikkivakuutus/

Agria koira
Kuvalähde Pixabay. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *